image Lajm i madh: Pacientit i injektohet “virusi revolucionar” që e vret kancerin - Sinjali

Lajm i madh: Pacientit i injektohet “virusi revolucionar” që e vret kancerin

news image

Pacienti i parë është injektuar me virusin “revolucionar” që vret kancerin, pas testeve të suksesshme në kafshë treguan që ai mund të tkurrë tumoret e zorrës së trashë, mushkërive, gjoksit, vezorëve dhe në pankreas.

Shkencëtarët kanë injektuar pacientin e parë me “virusin që vret kancerin” që kanë vërtetuar që zvogëlon tumoret e ngurta të kafshët.

Virusi, i njohur me emrin Vaxinia, është projektuar gjenetikisht për të infektuar, riprodhuar dhe vrarë qelizat kancerogjene që përhapën në qelizat e shëndosha.

Testet në kafshë kanë treguar se ai është në gjendje të zvogëlojë madhësinë e tumoreve kancerogjen në zorrën e trashë, mushkëri, gjoks, vezore dhe në pankreas.

Derisa imunoterapitë e tjera si frenues të pikave të infektuara kanë qenë efektive ndaj llojeve të ndryshme të kancerit, pacientët shpesh janë recidiv dhe ndalojnë së kundërpërgjigjuri apo së zhvilluari rezistencë të këtij tipi të tretmani, thonë studiuesit.

E kundërta, Vaxinia mund ta përmirësojë sistemin imunitar të pacientit duke rritur nivelin e proteinës së quajtur PD-L1 në tumore, duke e bërë imunoterapinë edhe më efektive kundër kancerit.

Vaxinia, (emri i plotë i së cilës është CF33-hNIS VAXINIA), është një tip i “virusit onkolitik” – një virus që gjendet në natyrë që mund të modifikohet gjenetikisht për ta luftuar kancerin.

Ai është duke u zhvilluar nga “Imugene Limited”, një kompani e specializuar me terapi të reja që aktivizon sistemin imunitar kundër kancerit.

/GazetaSinjali/


Shpërndaje artikullin