image Grenell: Kosova duhet të punojë që sundimi i ligjit të funksionojë brenda shtetit, dhe jo t’i delegohet Speciales

Kosovë

Grenell: Kosova duhet të punojë që sundimi i ligjit të funksionojë brenda shtetit, dhe jo t’i delegohet Speciales

news image

I dërguari special i administratës Trump për dialogun Kosovë-Serbi, Richard Grenell, gjatë një diskutimi virtual të mbajtur në fillim të dhjetorit, është shprehur se Kosova duhet të punojë që sundimi i ligjit të funksionojë brenda shtetit, dhe jo t’i delegohet dikujt jashtë, duke e cekur shembullin e Gjykatës së Hagës, raporton The Tartan, transmeton Gazeta Sinjali.

Grenell po ashtu tha se rajoni i Ballkanit duhet të kalojë “fazën emergjente” dhe SHBA më pas të rikonsiderojë prezencën ushtarake dhe t’i tërheqë 600 ushtarët që shërbejnë që nga viti 1999.

Ish-ambasadori i SHBA-së në Gjermani, në fillim të dhjetorit ka zhvilluar një diskutim me anëtarët e Qendrës për Marrëdhënie dhe Politika Ndërkombëtare që funksionon në kuadër të Institutit për Politika dhe Strategji.

Aty Grenell ka folur për raportet Prishtinë-Beograd teksa ka thënë se njerëzit nuk duhet të zvarriten në të kaluarën.

Ai theksoi se prej kohës kur ka qenë shumë i afërt me presidentin Trump dhe me Sekretarin e Shtetit, të dyja palët e bisedimeve i janë afruar atij dhe kanë shprehur dëshirë për vëmendje të nivelit të lartë gjatë negociatave.

Ai ka shtuar se palët kanë diskutuar për rritjen në të ardhmen dhe zhvillimin ekonomik, veçanërisht për zemërimin që kanë për mungesën e fokusit në zhvillimin e rajonit.

Më tutje, ai e ka pranuar se palët nuk kanë qenë afër arritjes së marrëveshjes politike dhe për këtë arsye, fokusi i ekipit të tij ka qenë në ekonomi.

“Ne nuk ishim në atë pikë që të krijonim një zgjidhje politike”, citohet të ketë thënë Grenelli, duke shtuar tutje se ekipi i tij u përqendrua te rritja ekonomike, më saktësisht në krijimin e vendeve të punës dhe që, siç u shpreh ai, njerëzit të mos zvarriten në të kaluarën.

Grenelli gjithashtu kishte theksuar  se negociatat mes palëve ishin të vështira.

Sidoqoftë, ai ka potencuar se marrëveshjet për transportin ajror, rrugor dhe hekurudhor janë bazë e mirë për arritjen e marrëveshjeve më të mëdha, si Marrëveshja për Normalizim Ekonomik, e cila, sipas tij, kërkon që Shtetet e Bashkuara të gërmojnë thellë në fondacione.

Ai ka përsëritur se mes Kosovës dhe Serbisë asnjëherë nuk është biseduar për shkëmbimin e territoreve dhe se të dyja palët janë pajtuar për t’i bërë më të llojllojshme burimet e tyre të energjisë.

Grenelli ka thënë se beson që Kosova dhe Serbia duhet të merren vetë me sistemet e tyre të drejtësisë në mënyrë të brendshme e jo, për shembull, të jenë të lidhura me Hagën.

Sipas tij, kjo do t’i ndihmonte dinamikat politike dhe do të ndikonte në kursimin e të hollave, duke theksuar se Shtetet e Bashkuara kanë shpenzuar qindra miliona dollarë në gjykata ndërkombëtare.

Së fundmi, Grenelli u shpreh se Ballkani duhet të kapërcejë “fazën emergjente’ dhe se më pas Shtetet e Bashkuara duhet ta shqyrtojnë zhvendosjen e mbi 600 trupave që ka aktualisht në Kosovë. /Gazeta Sinjali/