image Grave trans u mohohet largimi nga Ukraina
[wp-story id="814678"]

Botë

Grave trans u mohohet largimi nga Ukraina

news image

Grave trans në Ukrainë thuhet se u mohohet kalimi në vende më të sigurta, pavarësisht statusit të tyre ligjor si gra dhe rrezikut që paraqet politikat transfobike të Rusisë, raporton The Guardian.

Derisa duart e çuditshme kontrolluan trupin e saj dhe i tërhoqën flokët për të parë nëse ishte një parukë, Judis shikoi fytyrat e rojeve kufitare ukrainase dhe ndjeu frikë dhe dëshpërim.

Rojet kufitare ukrainase ju zhveshin dhe ju prekin kudo“, thotë Judis.

Ju mund të shihni në fytyrat e tyre se ata po pyesin ‘çfarë jeni ju?’ sikur të jeni një lloj kafshe apo diçka tjetër.

Judis është një grua transgjinore, certifikata e lindjes e së cilës e përcakton atë si femër. Ligjërisht, nuk ka asnjë arsye pse ajo të mos lejohet të kalojë me mijëra gra që po kalojnë kufijtë e Ukrainës çdo ditë për të sigurt.

Megjithatë, më 12 mars rreth orës 4 të mëngjesit, pas një kërkimi të gjatë dhe poshtërues, rojet kufitare përcaktuan se ajo ishte një burrë dhe e penguan kalimin e saj në Poloni.

Kur Ukraina vendosi ligjin ushtarak më 24 shkurt, të gjithë burrat e moshës 18 deri në 60 vjeç u ndaluan të largoheshin nga vendi. Që atëherë, vlerësohet se qindra persona trans ukrainas kanë tentuar të kalojnë kufirin.

Guardian i është thënë nga aktivistët dhe punonjësit e ndihmës se, pavarësisht statusit të tyre ligjor si gra, dhjetëra janë keqtrajtuar dhe shtyrë prapa në kufij, me shumë që kanë frikë për jetën e tyre në rast se regjimi transfobik i Rusisë merr pushtetin.

/GazetaSinjali/