image Gazrat që emeton lëkura e njeriut mund të sinjalizojnë kancerin dhe diabetin
[wp-story id="814678"]

Këshilla/ Gazrat që emeton lëkura e njeriut mund të sinjalizojnë kancerin dhe diabetin

news image

Lëkura dihet se merr frymë, por liron edhe gazra. Kjo është arsyeja pse është krijuar një pajisje që mund të zbulojë sasinë e gazit nga lëkura e njeriut dhe kështu të ndihmojë në zbulimin e sëmundjeve.

Një grup shkencëtarësh nga Universiteti Mjekësor dhe Dental i Tokios kanë krijuar një pajisje për të zbuluar sasinë e vogël të gazrave të emetuara nga lëkura e njeriut. Ato formohen nga avullimi i përbërësve të gjakut.

Duke përdorur një lloj enzimë që lidhet me gazin, ata kanë zhvilluar gjithashtu një sensor që njeh gazrat. Pastaj shkëlqen në dritën blu. Procesori i imazhit kap këtë dritë dhe krijon një imazh në kohë reale në ekran.

Studiuesit thonë se pajisja mund të përdoret për të zbuluar substancat që vijnë nga lëkura e diabetikëve dhe pacientëve me kancer dhe mund të ndihmojnë në zbulimin e hershëm të sëmundjes.

“Një test i thjeshtë, siç është mbajtja e një dore në pajisje, do të ishte e mjaftueshme për të zbuluar sëmundjen. Shpresojmë të përmirësojmë efikasitetin e sensorit, në mënyrë që të mund të zbulojë edhe sasinë më të vogël të gazit”, tha Koji Mitsubaishi.

Tani për tani, është krijuar me sukses imazhi i gazit që lëshohet nga pëllëmba e personit që konsumon alkoolin./Gazeta Sinjali/