image Gates po mbështet financiarisht zhvillimin e teknologjisë së errësimit të diellit
[wp-story id="814678"]

Teknologji

Gates po mbështet financiarisht zhvillimin e teknologjisë së errësimit të diellit

news image

Miliarderi Bill Gates po mbështet financiarisht zhvillimin e teknologjisë së errësimit të diellit që potencialisht do të reflektonte rrezet e diellit nga atmosfera e Tokës, duke shkaktuar një efekt ftohës global.

Eksperimenti i Strukturës së Kontrolluar të Stratosferës (SCoPEx), i nisur nga shkencëtarët e Universitetit të Harvardit, synon të shqyrtojë këtë zgjidhje duke spërkatur pluhurin jo toksik të karbonatit të kalciumit (CaCO 3 ) në atmosferë – një aerosol që reflekton diellin dhe që mund të kompensojë efektet e ngrohjes globale.

Kërkimet e përhapura në efikasitetin e gjeoinxhinierisë diellore janë bllokuar prej vitesh për shkak të polemikave. Kundërshtarët besojnë se një shkencë e tillë vjen me rreziqe të paparashikueshme, duke përfshirë ndryshime ekstreme në modelet e motit jo të ndryshme nga tendencat e ngrohjes që ne tashmë jemi duke parë, shkruan Forbes.

SCoPEx do të bëjë një hap të vogël në hulumtimin e tij të hershëm këtë qershor pranë qytetit Kiruna, Suedi, ku Korporata Hapësinore Suedeze ka rënë dakord të ndihmojë në lëshimin e një baloni që mbart pajisje shkencore. Nisja nuk do të lëshojë asnjë aerosol stratosferik. Përkundrazi, do të shërbejë si një provë për të manovruar balonën dhe për të ekzaminuar sistemet e komunikimit dhe të funksionimit. Nëse është i suksesshëm, ky mund të jetë një hap drejt një faze të dytë eksperimentale që do të lëshojë një sasi të vogël pluhuri CaCO 3 në atmosferë, transmeton Telegrafi.

David Keith, një profesor i fizikës së aplikuar dhe politikës publike në Universitetin e Harvardit, njeh “shumë shqetësime reale” të gjeoinxhinierisë.

Kjo është e vërtetë që askush nuk e di se çfarë do të ndodhë derisa të lirohet CaCO 3 dhe më pas të studiohet. Keith dhe shkencëtarët e tjerë të SCoPEx botuan një shkrim në vitin 2017 duke sugjeruar që pluhuri mund të plotësojë në të vërtetë shtresën e ozonit duke reaguar me molekulat shkatërruese të ozonit. “Hulumtimet e mëtejshme mbi këtë dhe metoda të ngjashme mund të çojnë në zvogëlimin e rreziqeve dhe përmirësimin e efikasitetit të metodave të gjeoinxhinierisë diellore”, shkruajnë autorët e punimit.

Sasia e saktë e CaCO 3 e nevojshme për të ftohur planetin është e panjohur, dhe shkencëtarët e SCoPEx në mënyrë të ngjashme nuk mund të konfirmojnë nëse është aerosoli më i mirë stratosferik për këtë punë. Kërkimet e hershme sugjerojnë që substanca ka “veti optike gati ideale” që do ta lejonin atë të thithë shumë më pak rrezatim se aerosolët e sulfatuar, duke shkaktuar ngrohje shumë më pak stratosferike.

Ithtarët e gjeoinxhinierisë kanë përmendur efektet globale të ftohjes së shpërthimeve vullkanike që vijnë nga futja e hirit sulfurik në atmosferë. Shpërthimi i vitit 1815 i malit Tambora në Indonezi rezultoi në “vitin pa një verë”, ndërsa shpërthimi i vitit 1991 i malit Pinatubo në Filipine uli temperaturat mesatare globale me 0,5 ° C. Futja e qëllimshme e grimcave të ngjashme mund të kundërshtonte dekada të shkarkimeve të gazeve serë. Një raport nga Paneli Ndërqeveritar për Ndryshimin e Klimës sugjeroi që procedura SCoPEx mund të ulë temperaturat globale me plot 1.5 ° C për jo më shumë se 1-10 miliardë dollarë në vit.

Përsëri, këto ulje të temperaturës sjellin me vete rreziqe serioze. Temperaturat e ngrirjes në 1815 çuan në korrjet e dështuara në kushte gati të urisë. Shkencëtarët britanikë kanë përmendur aerosolet stratosferike nga shpërthimet vullkanike në Alaskë dhe Meksikë si shkaku i mundshëm i thatësirës në rajonin e Afrikës. /Gazeta Sinjali/