image Dy shtete afër kalimit në monedhën euro, i pranon Banka Qendrore Evropiane

Botë

Dy shtete afër kalimit në monedhën euro, i pranon Banka Qendrore Evropiane

news image

Kroacia dhe Bullgaria kanë ndërmarrë një hap të madh drejt kalimit në monedhën e përbashkët të euros, duke nënvizuar tërheqjen e bllokut të monedhës me gjithë krizën e borxhit 2010-2015 dhe debatin e vazhdueshëm për mënyrën e forcimit të tij kundër telasheve të mundshme në të ardhmen.

Ministrat e financave të 19 vendeve aktuale të euros dhe Presidenti i Bankës Qendrore Evropiane, Christine Lagarde, ranë dakord t’i pranojnë dy anëtarët e Bashkimit Evropian në dhomën e pritjes për euron, i njohur në zhargonin e Bashkimit Evropian si mekanizmi i kursit të këmbimit II.

Para se një vend anëtar i BE-së të mund të bashkohet me euron, monedha e saj duhet të mbetet në një grup luhatjeje prej 15% plus ose minus kundrejt euros për një minimum prej dy vjetësh.

Bullgaria, e cila u bashkua me BE-në në 2007, tashmë ka ngjitur monedhën e saj me euron. Kroacia, një anëtare e BE-së që nga viti 2013, është angazhuar në të ashtuquajturën notë të menaxhuar, në të cilën banka e saj qendrore ndërhyn në tregjet e monedhave për të parandaluar lëkundjet e tepërta ndaj euros.

Marrëveshja për të pranuar lev-in bullgar dhe kunën kroate në ERM II u bazua në “angazhime të forta” nga të dy vendet për të ndjekur konvergjencë të qëndrueshme ekonomike përpara datës më të hershme të hyrjes, tha Banka Qendrore Evropiane në një njoftim për lajmet.

Të dy vendet kandidate kanë rënë dakord të zbatojnë masa kundër pastrimit të parave, rregullore të falimentimit të biznesit dhe një masë për drejtimin e ndërmarrjeve shtetërore që ata njoftuan kur filluan procesin e pranimit. Të dy vendeve u është dashur ta mbajnë nën kontroll inflacionin, deficitet dhe borxhin e qeverisë.

BQE, banka qendrore e euros, tha se Bullgaria “gjithashtu do të vazhdojë zbatimin e reformave të gjera të kryera në gjyqësor dhe në luftën kundër korrupsionit dhe krimit të organizuar” në dritën e rëndësisë së tyre për stabilitetin dhe integritetin e sistemit financiar .

Shkalla qendrore e kunës kroate ishte vendosur në 1 euro në 7.53450 kuna. Për levën ishte 1 euro në 1.95583 leva.

Gatishmëria për t’u bashkuar vjen përkundër krizës së borxhit 2010-2015, në të cilën anëtarët e zonës së euros dhe Fondi Monetar Ndërkombëtar duhej të shpëtonin nga Greqia, Irlanda, Portugalia, Qipro dhe, përmes bankave të saj, Spanja. Huatë e shpëtimit erdhën me kushte të dhimbshme për të kufizuar shpenzimet e qeverisë.

Anëtarët e zonës euro që nga ajo kohë janë angazhuar në një debat të tërhequr për mënyrën e forcimit të bashkimit të monedhës dhe parandalimin e një krize tjetër të tillë.

Kombi i fundit që u bashkua me euron ishte Lituania në vitin 2015. Danimarka, një anëtar i gjatë i ERM II që nuk i është bashkuar euros, gjithashtu mori pjesë në vendimin e së Premtes. Euro u lansua me 11 anëtarë themelues në 1999, dhe 19 nga 27 vendet anëtare të BE-së tani përdorin valutën. /Gazeta Sinjali