image Borrell paralajmëron për fazën tjetër: Nëse njëra palë bllokon procesin, mund të ndërpritet dialogu
[wp-story id="814678"]

Politikë

Borrell paralajmëron për fazën tjetër: Nëse njëra palë bllokon procesin, mund të ndërpritet dialogu

news image

Zëdhënësi i BE-së, Peter Stano ka shpërndarë një deklaratë të lëshuar nga kryediplomati evropian, Josep Borrell pas arritjes së marrëveshjes për targat në Bruksel mes Kosovës dhe Serbisë.

Në deklaratë thuhet se palët kanë rënë dakord që të shmangin përshkallëzimin e mëtejshëm dhe me urgjencë të përqendrohen te normalizimi i plotë i marrëdhënieve, përmes propozimit të njohur si franko-gjerman, të mbështetur nga BE.

Deklarata e plotë:

Bruksel, 23 nëntor 2022

Nën fasilitimin e BE-së, palët kanë rënë dakord për masat për të shmangur përshkallëzimin e mëtejshëm dhe për të plotësisht të përqëndrohen, me urgjencën, në propozim për normalizimin e marrëdhënieve, siç është paraqitur këtë shtator nga Lehtësuesi i BE-së dhe i mbështetur nga Franca dhe Gjermania.

Kjo do të thotë se Serbia do të ndalojë lëshimin e targave me emërtimet e qyteteve të Kosovës dhe se Kosova do ta ndërpres çdo veprim të mëtejshëm në lidhje me riregjistrimin e automjeteve.

BE-ja do të sigurojë që çështjet dhe parimet kyçe lidhur me normalizimin do të trajtohen në kontekstin e propozimit. Palët e kuptojnë këtë të gjithë Marrëveshjet e kaluara të Dialogut duhet të zbatohen.

Unë do të ftoj palët në ditët në vijim për të diskutuar hapat e ardhshëm në kuadër të propozimit me qëllim paraqitjen e rezultateve nga Grupi Special për normalizim me Kosovën dhe përditësim në Kapitullin 35 për Serbinë. Në rast pengimi nga secila Palë, Lehtësuesi i BE-së mund ta përfundojë procesin.

/GazetaSinjali/