image Çka do të bëjë Hungaria për Ballkanin Perëndimor gjatë presidencës së BE-së?

Politikë

Çka do të bëjë Hungaria për Ballkanin Perëndimor gjatë presidencës së BE-së?

news image

Presidenca e Bashkimit Evropian e cila për gjashtë muajt e ardhshëm udhëhiqet nga Hungaria ka publikuar planin e saj për Ballkanin Perëndimor.

Njëra prej pikave është edhe ajo e zgjerimit të BE-së për të cilën thuhet se duhet të jetë e bazuar në merita.

“Zgjerimi është një nga politikat më të suksesshme të Bashkimit Evropian. Për të ruajtur këtë tendencë të favorshme, është thelbësore që politika e zgjerimit të mbahet e bazuar në merita, e balancuar dhe e besueshme. Bashkimi Evropian është angazhuar prej kohësh në sigurimin e një perspektive evropiane për Ballkanin Perëndimor, pasi Komuniteti nuk mund të jetë i plotë pa aderimin e këtij rajoni. Integrimi i rajonit përfiton BE-në në aspektin ekonomik, të sigurisë dhe gjeopolitik. Për të zgjeruar dhe thelluar më tej bashkëpunimin tonë, ne do t’i ftojmë partnerët tanë në konsultime si në kuadër të Samitit BE-Ballkani Perëndimor ashtu edhe në kuadër të Komunitetit Politik Evropian”, thuhet në planprogram.

Ndër tjera, është folur për stabilitetin e Ballkanit Perëndimor, duke u thënë se Presidenca hungareze do të mbështesë thellimin e projekteve specifike të bashkëpunimit me rajonin, veçanërisht për të promovuar bashkëpunimin dhe stabilitetin rajonal.

“Presidenca hungareze planifikon të organizojë një Samit BE-Ballkani Perëndimor në rajon dhe të mbajë konferenca ndërqeveritare me vendet kandidate kur të përshtatshme. Objektivi është të sigurohet që Bashkimi Evropian të mbetet partneri kryesor ekonomik dhe politik i rajonit, duke parandaluar kështu vendet e treta që të fitojnë më tej terren dhe të rrisin ndikimin e tyre. Është në interesin themelor të BE-së të mbajë fqinjësinë e saj të afërt si partnerë të qëndrueshëm dhe të besueshëm dhe që rajoni t’i bashkohet BE-së në të ardhmen e parashikueshme”, thuhet në dokument.

Pos tjerash u përmend edhe siguria, ku thuhet se është një nga prioritetet e tjera të kësaj presidence.

“Në dritën e situatës aktuale të sigurisë, Presidenca hungareze do ta konsiderojë gjithashtu si prioritet sigurimin e stabilitetit të Ballkanit Perëndimor dhe rajonit të Sahelit përmes misioneve ushtarake të BE-së, bashkëpunimit dhe dialogut me fokus sigurinë, si dhe ofrimin e mbështetjes nëpërmjet Paqes Evropiane. Objekti. Është gjithashtu e rëndësishme për Presidencën që aktivitetet gjithëpërfshirëse të misioneve civile duhet të shtrihen në mbrojtjen e pakicave dhe trashëgimisë kulturore”, thuhet në këtë dokument.

/GazetaSinjali/