image Çfarë është metformina dhe a ndihmon me fertilitetin

Shëndeti

Çfarë është metformina dhe a ndihmon me fertilitetin

news image

Ballafaqimi me çështjet e fertilitetit mund të jetë zemërthyer dhe frustruese. Nëse jeni duke kërkuar mënyra për të menaxhuar infertilitetin, mund të keni hasur në një ilaç të quajtur metformin, i cili ndonjëherë përdoret për të ndihmuar njerëzit të mbeten shtatzënë. Ndërsa metformina është një ilaç efektiv për situata të caktuara, mund të mos jetë për të gjithë ata që kanë të bëjnë me një çështje të fertilitetit.

Ne kontaktuam ekspertët e fertilitetit për të na ndihmuar të kuptojmë se çfarë është metformina, si mund të ndihmojë me fertilitetin, kush është një kandidat i mirë për të dhe çfarë pyetjesh t’i drejtoni një ofruesi të kujdesit shëndetësor nëse jeni të interesuar të mësoni më shumë, shkruan Parents.

Çfarë është Metformina?

Metformina është një medikament oral që përdoret zakonisht për trajtimin e diabetit, shpjegon Alex Robles, M.D., OB/GYN dhe endokrinolog riprodhues në Qendrën e Fertilitetit të Universitetit të Kolumbisë. “Ajo funksionon duke ulur prodhimin e glukozës në mëlçi dhe duke rritur ndjeshmërinë ndaj insulinës,” thotë ai.

“Në kombinim me medikamente të tjera, metformina mund të ndihmojë gjithashtu gratë me sindromën ovarian policistike (PCOS), veçanërisht nëse ato kanë shenja të rezistencës ndaj insulinës.

Sipas Qendrave për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve (CDC), rezistenca ndaj insulinës është një gjendje ku qelizat në trupin tuaj nuk i përgjigjen mirë insulinës, gjë që mund të shkaktojë grumbullimin e sasive jo të shëndetshme të glukozës. Kjo përfundimisht mund të çojë në diabet. Disa njerëz që kanë PCOS merren me çështje të fertilitetit së bashku me rezistencën ndaj insulinës.

Si mund ta dini nëse keni rezistencë ndaj insulinës? “Shumë njerëz nuk kanë diabet ose para-diabet sipas ekzaminimit standard, por ata ende mund të zhvillojnë rezistencë ndaj insulinës,” thotë Suzanne Bovone, OB/GYN në Obstetrikë dhe Gjinekologji të San Jose, pjesë e Pediatrix Medical Group.

“Për të përcaktuar këtë mund të merret një nivel i glukozës në gjak dhe insulinës në agjërim.”

A ndihmon Metformina me fertilitetin?

Metformina zakonisht nuk përshkruhet vetëm për çështjet e infertilitetit, thotë Dr. Robles. “Metformina në vetvete nuk është një ilaç për fertilitetin,” shpjegon ai.

“Megjithatë, mund të përdoret në kombinim me medikamente të tjera për të ndihmuar në trajtimin e pacientëve me PCOS që nuk kanë perioda rregullisht dhe nuk ovulojnë.”

Nëse po i përgjigjeni mirë metforminës, Dr. Bovone thotë se mjeku juaj mund të rekomandojë gjithashtu medikamente plotësuese, të tilla si clomid ose letrozole, për të përmirësuar ovulimin.

PCOS prek ndërmjet 6 deri në 12% të njerëzve të caktuar femra në lindje.2 Përveç periodave të parregullta dhe problemeve të ovulacionit, ai mund të shkaktojë nivele të larta të hormoneve mashkullore, duke rezultuar në qime të tepërta të fytyrës dhe trupit dhe puçrra fytyre.

PCOS gjithashtu mund të çojë në zhvillimin e cisteve të vogla ovariane.

Për kë është i mirë Metformina?

Metformina është miratuar nga FDA posaçërisht për përdorim te njerëzit me diabet të tipit 2 dhe rezistencë ndaj insulinës, dhe është menduar të përdoret së bashku me dietën dhe stërvitjen për të ulur sheqerin në gjak dhe për të përmirësuar mënyrën se si trupi reagon ndaj insulinës.

Kur përdoret në shtatzëni, duhet të merret vetëm në situata të caktuara, thotë Dr Robles.

“Unë rekomandoj metforminën vetëm te njerëzit që përpiqen të mbeten shtatzënë që kanë PCOS dhe shenja të rezistencës ndaj insulinës,” ndan ai.

Dr. Bovone pajtohet me këtë rekomandim. “Duke ulur nivelet e glukozës dhe duke përmirësuar efektin e insulinës në metabolizmin e qelizave, hormonet riprodhuese mund të sinjalizojnë më mirë njëri-tjetrin për të lejuar rifillimin e ovulacionit”, shpjegon ajo.

“Metformina nuk është e dobishme për fertilitetin për ata që nuk kanë PCOS dhe rezistencë ndaj insulinës.”

Rreziqet dhe efektet anësore të metforminës

Efektet anësore më të zakonshme të metforminës janë gastrointestinale dhe përfshijnë fryrje, nauze, diarre dhe dhimbje stomaku. “Efektet anësore mund të kufizohen duke filluar me një dozë të ulët dhe duke u rritur me kalimin e kohës,” rekomandon Dr. Bovone.

Ajo shpjegon gjithashtu se ka disa formulime të ndryshme të metforminës, duke përfshirë tableta ose lëngje. Variacioni i lëngshëm zakonisht tolerohet më mirë.

Në raste të rralla, metformina mund të ketë efekte anësore serioze. “Reagimi më serioz është acidoza laktike; prandaj, metformina nuk duhet të përdoret në insuficiencë renale, dështim të zemrës ose infeksion të rëndë sistemik (sepsë)”, këshillon Dr. Bovone. Një rishikim i vitit 2022 i botuar në Journal of Assisted Reproduction and Genetics zbuloi se marrja e metforminës për fertilitet nuk ka të ngjarë të ndikojë negativisht në zhvillimin e fetusit, por çdo efekt afatgjatë tek foshnjat është i panjohur për momentin.

Pyetje që duhet t’i bëni ofruesit tuaj të kujdesit shëndetësor

Nëse gjeni apo jo një ofrues të kujdesit shëndetësor që do të përshkruajë metformin për problemet tuaja të fertilitetit do të varet nga disa faktorë, duke përfshirë historinë tuaj të përgjithshme mjekësore. Por së pari, duhet të jetë e qartë se ju i përmbushni kriteret për marrjen e metforminës për fertilitet.

Nëse jeni të interesuar të merrni metforminë, duhet të konfirmoni me një mjek se me të vërtetë keni PCOS dhe rezistencë ndaj insulinës, thotë Dr. Bovone. “Nëse të gjitha testet e tjera janë normale dhe duket se PCOS me rezistencë ndaj insulinës është i pranishëm, atëherë unë do të përshkruaj metforminë”, thotë ajo.

Ajo zakonisht fillon pacientët e saj me një dozë të ulët dhe rritet gradualisht për të pakësuar efektet anësore.

“Gjatë disa muajsh, ne shohim nëse ka humbje peshe dhe përmirësim të ovulacionit”.

Dr. Robles rekomandon diskutimin e të mirat dhe të këqijat e mjekimit me një mjek të fertilitetit, si dhe potencialin për efekte anësore që mund të ndodhin në doza më të larta. Përfundimi është se metformina mund të jetë një ilaç i dobishëm për njerëzit me PCOS dhe rezistencë ndaj insulinës, por edhe në ato raste, nuk është për të gjithë. Kjo është arsyeja pse të kesh një dialog të hapur dhe të sinqertë me një profesionist mjekësor është thelbësor kur vendosni nëse metformina është ilaçi më i mirë i fertilitetit për ju, raporton Gazeta Shneta.

/GazetaSinjali/