image Burri që iu bë transplantimi i zemrës së derrit vdiq nga virusi i derrit, thotë kirurgu

Botë

Burri që iu bë transplantimi i zemrës së derrit vdiq nga virusi i derrit, thotë kirurgu

news image

Pacienti 57-vjeçar, i cili mbijetoi dy muaj pasi iu nënshtrua një transplanti historik të zemrës së derrit, vdiq nga një virus i derrit, njoftoi kirurgu i tij, raporton The Guardian.

David Bennett, ishte një punëtor i cili vuante nga zemra, ku më pas iu nënshtrua një operacioni eksperimental në qendrën mjekësore të Universitetit të Maryland, në të cilin mjekët transplantuan një zemër derri të modifikuar gjenetikisht tek ai.

Menjëherë pasi iu nënshtrua operacionit, Bennett vdiq në mars. Spitali thjesht tha se gjendja e tij ishte përkeqësuar gjatë harkut prej disa ditësh, por nuk dha një shkak të saktë të vdekjes.

Muajin e kaluar, kirurgu i transplantit të Bennett, Bartley Griffith, zbuloi se zemra e derrit ishte e infektuar me një virus të derrit të njohur si citomegalovirus i derrit, i cili mund të ketë kontribuar në vdekjen e Bennett. Në një webinar të organizuar nga Shoqata Amerikane e Transplantimeve më 20 prill, Griffith përshkroi virusin dhe përpjekjet e mjekëve për ta trajtuar atë, raportoi për herë të parë të mërkurën MIT Technology Review.

“Ne kemi filluar të mësojmë pse ai kaloi,” tha Griffith, duke shtuar, “[virusi] ndoshta ishte aktori, ose mund të ishte aktori, që e nisi të gjithë këtë gjë.”

Sipas ekspertëve, transplantimi ishte një “test i madh i ksentransplantimit”, një proces që përfshin transferimin e indeve midis specieve të ndryshme. Ata besojnë se eksperimenti mund të jetë prishur si rezultat i një “gabimi të padetyruar”, pasi derrat që janë edukuar për të siguruar organe supozohet të jenë pa viruse.

“Nëse ky ishte një infeksion, ne mund ta parandalojmë atë në të ardhmen”, tha Griffith gjatë webinarit.

Sfida më e madhe në transplantet e organeve nga kafsha te njeriu është elasticiteti i sistemit imunitar të njeriut, pasi ai mund të sulmojë qelizat e huaja në një proces të quajtur refuzim dhe të shkaktojë një përgjigje që përfundimisht do të shkatërrojë organin ose indin e transplantuar.

Si rezultat, kompanitë kanë inxhinieruar biologjikisht derrat duke hequr dhe shtuar gjene të ndryshme për të ndihmuar në fshehjen e indeve të tyre nga sulmet e mundshme imune. Zemra e përdorur në rastin e Bennett erdhi nga një derr që iu nënshtrua 10 modifikimeve të gjeneve të kryera nga Revivicor, një kompani bioteknologjike.

Pavarësisht shqetësimeve se ksentransplantimi mund të shkaktojë një pandemi nëse një virus do të përshtatet brenda trupit të njeriut dhe do të përhapet te të tjerët, ekspertët besojnë se lloji specifik i virusit në zemrën e dhuruesit të Bennett nuk është i aftë të infektojë qelizat njerëzore.

Sipas Jay Fishman, një specialist në infeksionet e transplantit në spitalin e Përgjithshëm të Massachusetts, nuk ka “asnjë rrezik real për njerëzit” që të përhapet te të tjerët. Përkundrazi, shqetësimi buron nga aftësia e citomegalovirusit të derrit për të shkaktuar reaksione që mund të dëmtojnë dhe shkatërrojnë jo vetëm organin, por edhe pacientin.

Ekspertët hezitojnë t’ia atribuojnë plotësisht vdekjen e Bennett virusit. Sipas Joachim Denner, një studiues në Institutin e Virologjisë të Universitetit të Lirë të Berlinit, “Ky pacient ishte shumë, shumë, shumë i sëmurë. Mos harroni se… Ndoshta virusi kontribuoi, por nuk ishte arsyeja e vetme.”

Dy vjet më parë, Denner drejtoi një studim në të cilin studiuesit raportuan se zemrat e derrit të transplantuara në babunë zgjasin vetëm disa javë nëse ato përmbanin citomegalovirus të derrit. Nga ana tjetër, zemrat që ishin të lira nga infeksioni mundën të mbijetonin mbi gjashtë muaj.

Menjëherë pas operacionit të Bennett, Griffith dhe ekipi i tij e kishin monitoruar shpesh shërimin e tij përmes analizave të ndryshme të gjakut. Në një nga testet, mjekët ekzaminuan gjakun e Bennett-it për gjurmë të viruseve dhe baktereve të ndryshme dhe gjetën “një goditje të vogël” që tregonte praninë e citomegalovirusit të derrit. Megjithatë, për shkak se nivelet e tij ishin shumë të ulëta, mjekët supozuan se rezultati mund të kishte qenë një gabim.

Griffith zbuloi gjithashtu se për shkak se testi special i gjakut kërkonte afërsisht 10 ditë për t’u kryer, mjekët nuk ishin në gjendje të dinin se virusi tashmë kishte filluar të shumohej me shpejtësi. Si rezultat, kjo mund të ketë shkaktuar një reagim që Griffith tani beson se ishte i mundshëm “shpërthimi i citokinës”, një stuhi e përgjigjes imune të ekzagjeruar që mund të shkaktojë probleme serioze.

Në ditën e 43-të të eksperimentit, mjekët zbuluan se Bennett po merrte frymë vështirë dhe ngrohtë në prekje. “Ai dukej vërtet i shokuar. Diçka i ndodhi. Ai dukej i infektuar, “tha Griffith, duke shtuar, “Ai humbi vëmendjen e tij dhe nuk do të fliste me ne.”

Në përpjekje për të luftuar infeksionin e Bennett duke mbajtur nën kontroll sistemin e tij imunitar, mjekët i dhanë atij imunoglobulinë intravenoze si dhe cidofovir, një ilaç që ndonjëherë përdoret në pacientët me SIDA. Bennett shfaqi shenja shërimi pas 24 orësh para se gjendja e tij të përkeqësohej përsëri.

“Unë personalisht dyshoj se ai zhvilloi një rrjedhje kapilar në përgjigje të shpërthimit të tij inflamator, dhe kjo e mbushi zemrën e tij me edemë, edema u kthye në ind fibrotik dhe ai kaloi në dështim të rëndë dhe të pakthyeshëm diastolik të zemrës”, tha Griffith në webinar.

/GazetaSinjali/