image Bimët rriten me sukses në Hënë (FOTO)

Kuriozitete

Bimët rriten me sukses në Hënë (FOTO)

news image

Për herë të parë, shkencëtarët kanë rritur bimë në tokë nga hëna të mbledhura nga astronautët Apollo të NASA-s.

Studiuesit nuk e kishin idenë nëse diçka do të mbinte në papastërtinë e ashpër të hënës dhe donin të shihnin nëse mund të përdorej për të rritur ushqimin nga një brez i ri eksploruesish hënor. Rezultatet i mahnitën ata.

Bimët në fakt rriten në sende hënore”, tha Robert Ferl i Institutit të Ushqimit dhe Shkencave Bujqësore të Universitetit të Floridës.

Ferl dhe kolegët e tij mbollën lakmë tale në tokën e hënës të kthyer nga Neil Armstrong dhe Buzz Aldrin i Apollo 11 dhe shëtitës të tjerë në hënë vite më parë dhe farat mbinë.

Ana negative ishte se pas javës së parë, trashësia dhe vetitë e tjera të tokës hënore i stresuan barërat e këqija të vogla e të lulëzuara aq shumë sa që rriteshin më ngadalë se fidanët e mbjellë në papastërtitë e rreme të hënës nga Toka.

Shumica e bimëve të hënës përfunduan të rrëgjuara. Rezultatet u publikuan të enjten në Communications Biology.

Sa më gjatë që toka ishte e ekspozuar ndaj rrezatimit kozmik ndëshkues dhe erës diellore në Hënë, aq më keq dukej se i bënin bimët.

Një burrë dhe një grua të veshur me pallto të bardha laboratori dhe doreza punojnë me mostra nga prapa një ndarje xhami.
Tregohet një tabaka me tuba qelqi.  Tre tuba janë të mbushur me papastërti dhe njëri ka mbirë një bimë të vogël.

/GazetaSinjali/