image "Asgjë e re" - BE-ja e konfirmon: As sot nuk ka marrëveshje mes Kosovës dhe Serbisë për dinarin

Politikë

“Asgjë e re” – BE-ja e konfirmon: As sot nuk ka marrëveshje mes Kosovës dhe Serbisë për dinarin

news image

Bashkimi Evropian ka thënë se Kosova dhe Serbia nuk kanë arritur asnjë marrëveshje në lidhje me çështjen e dinarit, gjë e cila ka prodhuar ngërçe mes të dyja palëve.

Kjo ani sipas BE-së, edhe pse u kanë paraqitur një propozim kompromisi të përshtatme për të dyja palët.

“Për të gjetur një zgjidhje të përkohshme të qëndrueshme për njerëzit më të prekur nga rregullimi i Bankës Qendrore të Kosovës për operacionet me para të gatshme, Bashkimi Evropian, si ndërmjetësues i dialogut Beograd-Prishtinë, priti shtatë raunde takimesh me delegacionet e Kosovës dhe Serbia ndërmjet 28 shkurtit dhe 15 majit në Bruksel”, thuhet në njoftim.

“Gjatë këtyre takimeve, palët prezantuan gjerësisht qëndrimet e tyre dhe hulumtuan mundësitë për gjetjen e bazës së përbashkët. BE-ja dha ide dhe propozime gjatë gjithë procesit, dhe palët arritën të kapërcejnë disa nga dallimet e tyre në mënyrë që të sigurojnë flukse financiare nga Serbia në Kosovë, duke përfshirë marrëveshjen për themelimin e një entiteti të ri biznesi sipas ligjit të Kosovës, i ngarkuar me shpërndarjen e përkohshme të ndihmës financiare nga Serbia”.

“Megjithatë, pavarësisht se BE-ja paraqiti një propozim kompromisi që përshtati pozicionet e palëve në masën maksimale të mundshme, palët nuk mundën të binin dakord për disa çështje kyçe, duke përfshirë shtrirjen e përgjithshme të aktiviteteve të njësisë së re, fushëveprimin e përfituesve të këtij entiteti, dhe ndihmë financiare nga Serbia për institucionet e mbështetura nga Serbia në Kosovë”.

“Takimi i fundit i sotëm dëshmoi se palët nuk ishin në gjendje të gjenin një zgjidhje kompromisi për çështjet e mbetura të hapura. BE shpreh keqardhjen që sot nuk mund të arrihet asnjë marrëveshje. BE vlerëson se nuk ka gatishmëri për të gjetur një marrëveshje kompromisi në të ardhmen”.

“Mungesa e një rruge të dakorduar përpara ka pasoja negative në jetën e përditshme të serbëve të Kosovës dhe komuniteteve të tjera në mbarë Kosovën dhe një burim i vazhdueshëm shqetësimesh”.

/GazetaSinjali/