image Aloe Vera në listën e OBSH-së të substancave të mundshme kancerogjene

Shëndetësi

Aloe Vera në listën e OBSH-së të substancave të mundshme kancerogjene

news image

Aloe vera, e cila përdoret për qëllime terapeutike, është renditur nga Organizata Botërore e Shëndetësisë si një “kancerogjen i mundshëm njerëzor” pas hulumtimeve tek minjtë.

Lista e vëzhgimit të Organizatës Botërore të Shëndetësisë përfshin artikuj të tillë si aloe vera që konsiderohen “ndoshta kancerogjene për njerëzit”, të njohur gjithashtu si Grupi 2B. Shumë nga 94 artikujt në listë mund të mos jenë veçanërisht befasuese, të tilla si benzina dhe asfalti.

Këtë korrik, OBSH pritet të shtojë në listë ëmbëltuese artificial aspartame. Produkti ka qenë nën vëzhgim nga komuniteti shkencor për dekada, megjithëse ky zhvillim shihet ende si një lëvizje e guximshme. Aspartami mund të gjendet në rreth 6,000 produkte ushqimore në mbarë botën dhe industri të shumta e kanë kritikuar kategorizimin e ri si mashtrues dhe konfuz.

Lista e OBSH-së e kancerogjenëve të mundshëm është përpiluar nga Agjencia Ndërkombëtare për Kërkime mbi Kancerin (IARC). Duke kombinuar provat shkencore nga studimet e njerëzve dhe kafshëve me të dhëna të tjera relevante, siç janë mekanizmat e mundshëm të kancerogjenezës, provat shqetësuese kategorizohen në katër grupe të mundshme.

– Grupi 1: Kancerogjen për njerëzit. Ai përfshin alkoolin, disa lloje të HPV-së dhe rrezatimin jonizues.

– Grupi 2A: Mundësisht kancerogjen për njerëzit. Ai përfshin mishin e kuq, punën e natës dhe ndotjen e ajrit në natyrë.

– Grupi 2B: mundësisht kancerogjen për njerëzit. Aspartame së shpejti do të përfshihet së bashku me aloe vera.

– Grupi 3: nuk mund të klasifikohet për sa i përket kancerogjenitetit të tij tek njerëzit (ka prova të pamjaftueshme të kancerogjenitetit te njerëzit ose kafshët). Ai përfshin lloje të caktuara të anestetikëve, implantet silikoni të gjoksit dhe ngjyrat e flokëve.

Pse është aloe vera në listë?

Aloe vera iu shtua Grupit 2B pas një studimi dyvjeçar tek minjtë, raporton BBC. Hulumtimi zbuloi se ata që konsumonin ujë të pijshëm që përmbante një ekstrakt të gjetheve të aloes kishin më shumë gjasa të zhvillonin kancer të zorrës së trashë. E rëndësishmja, kërkime të tjera kanë treguar se disa kimikate në aloe konvertohen në ato që mund të dëmtojnë ADN-në dhe për këtë arsye mund të shkaktojnë kancer në sistemin e minjve dhe njerëzve. Kështu, ka indikacione për kancerogjenezë të mundshme te kafshët, por ato janë gjithashtu një arsye që teorikisht kjo mund të ndodhë te njerëzit.

Lista përfshin gjithashtu një sërë bimësh të tjera, të tilla si ekstrakt kava, i përdorur për shekuj në Ishujt e Paqësorit Jugor si një pije ceremoniale me veti dehëse, si dhe ekstrakt Ginkgo biloba dhe një pluhur rrënjë, i shitur si një ilaç bimor.

Vihet re se udhëzimet e OBSH-së nuk e përcaktojnë sasinë e rrezikut nga asnjë substancë e Grupit 2B dhe as nuk rekomandojnë kufizime për ekspozimin e njeriut ndaj tyre. Në vend të kësaj, kategoria thjesht tregon se sa të forta janë provat që ato kanë disa efekte kancerogjene.

/GazetaSinjali/