image Agjencia e sigurisë kibernetike në Angli: Inteligjenca artificiale një kërcënim në rritje për zgjedhjet e ardhshme

Teknologji

Agjencia e sigurisë kibernetike në Angli: Inteligjenca artificiale një kërcënim në rritje për zgjedhjet e ardhshme

news image

Përparimet në inteligjencën artificiale përbëjnë një kërcënim në rritje për integritetin e zgjedhjeve të ardhshme të përgjithshme në Mbretërinë e Bashkuar, ka paralajmëruar agjencia britanike e sigurisë kibernetike.

Qendra Kombëtare e Sigurisë Kibernetike (NCSC) tha se vende të tilla si Rusia ka të ngjarë të kërkojnë të ndërhyjnë me rezultatin e sondazhit – i cili duhet të zhvillohet deri në janar 2025-ës si dhe në zgjedhje të tjera të mëdha në demokracitë perëndimore në vitin e ardhshëm, duke përfshirë Shtetet e Bashkuara të Amerikës.

Në një përmbledhje vjetore të një game të gjerë çështjesh të sigurisë kibernetike, agjencia, e cila është pjesë e GCHQ, paralajmëroi për mundësinë e videove gjithnjë e më realiste, të falsifikuara të thella dhe formave të tjera të dezinformatave të dizajnuara për të ndikuar në preferencat e votuesve.

“Ndërsa përdorimi i votimit në letër nga Mbretëria e Bashkuar në zgjedhjet e përgjithshme e bën dukshëm më të vështirë ndërhyrjen në zgjedhjet tona, zgjedhjet e ardhshme do të jenë të parat që do të zhvillohen në sfondin e përparimeve të rëndësishme të Intelegjencës Artificiale”, tha ai.

“Por në vend që të paraqesë rreziqe krejtësisht të reja, është aftësia e Intelegjencës Artificiale për të mundësuar teknikat ekzistuese që përbën kërcënimin më të madh”.

Kjo përfshinte postime të fabrikuara në internet me shpejtësi dhe fushata të falsifikuara të thella të përhapura në mediat sociale me shpejtësi të madhe, raporton Sky news.

“Çdo ndërhyrje apo përpjekje për të minuar diskursin tonë politik janë krejtësisht të papranueshme dhe qeveria e Mbretërisë së Bashkuar është e përkushtuar të rrisë aftësitë tona dhe të kundërshtojë kërcënimin nga dëmet në internet, siç është dezinformimi”, tha Qendra Kombëtare e Sigurisë Kibernetike.

Ai përshkruante si “peizazhi i kërcënimit” kishte evoluar “në mënyrë të konsiderueshme” që nga zgjedhjet e fundit të përgjithshme në Mbretërinë e Bashkuar në 2019-tën, veçanërisht pas luftës së Rusisë me Ukrainën.

/GazetaSinjali/