image Mielli i hikrrës shkakton helmimin e mbi 400 personave në Indi

Botë

Mielli i hikrrës shkakton helmimin e mbi 400 personave në Indi

news image

Një ngjarje që ka ndodhur së fundmi në Indi tregon se mund të helmohesh edhe nga mielli, shkruan Gazeta Sinjali.

Në Delhi, 400 njerëz kanë kërkuar ndihmë mjekësore në të njëjtën kohë, pasi të gjithë morën simptoma të diarresë dhe të vjellave, pas konsumimit të miellit të hikrrës, i cili është i popullarizuar gjatë disa festivaleve fetare indiane, kur agjërimi është pjesë e ritualit.

India Times më tej raporton se prodhuesi i miellit hikrrës shtoi një përbërës që supozohej të rriste sasinë e miellit dhe në fakt e ndoti atë dhe e bëri helmues.

Autoritetet po kontrollojnë mullirin nga ka ardhur mielli, në mënyrë që të përcaktohet shkaku i helmimit.

Dy helmime të tjera masive për shkak të miellit të keq ndodhën në 2011 dhe 2020, gjatë festivaleve të mëdha.

“Mielli është në mesin e 10 ushqimeve më të mira që lidhen me helmim nga ushqimi ose sëmundje që vijnë nga ushqimi”, thonë Qendrat për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve.

Mielli raportohet se është një produkt i papërpunuar bujqësor që nuk është trajtuar për të vrarë bakteret. Bakteret vriten kur bëjnë ushqim me miell, kështu që kurrë mos konsumoni brumë të gjallë.

CDC kujton epideminë e bakteries Escherichia coli nga 2016 dhe 2019, kur më shumë se 80 njerëz u sëmurën për shkak të miellit të kontaminuar. /Gazeta Sinjali/