image Vendet më të pista që prekni çdo ditë mund t’ju habisin

Shëndeti

Vendet më të pista që prekni çdo ditë mund t’ju habisin

news image

Artikujt e përditshëm dhe sipërfaqet që preken shpesh mund të përmbajnë më shumë baktere sesa pritej, duke paraqitur potencialisht rreziqe për shëndetin.

Telefonat celularë, të prekur gati 100 herë në ditë, mund të përmbajnë 10 herë më shumë baktere sesa ndenjësja mesatare e tualetit, duke përfshirë lloje të dëmshme si stafilokok dhe MRSA.

Për të reduktuar mikrobet, ekspertët rekomandojnë larjen e duarve rregullisht dhe shmangien e përdorimit të telefonit në banjë.

Karrocat e blerjeve në dyqanet ushqimore mund të mbulohen me lëndë fekale dhe të mbajnë më shumë baktere sesa ndenjëset e tualetit, duke paraqitur rreziqe infeksionesh. Peceta dezinfektuese rekomandohen përpara se të përdorni karrocat e blerjeve për të zbutur rreziqet e mundshme shëndetësore.

Mbajtësit e furçave të dhëmbëve, pavarësisht nga roli i tyre në ruajtjen e higjienës së dhëmbëve, shpesh bëhen baza për rritjen e mikrobeve për shkak të pastrimit të rrallë. Kontakti me furçat e dhëmbëve të lagur krijon një mjedis të lagësht të favorshëm për rritjen e majasë dhe mykut. Mbajtësit e furçës së dhëmbëve mund të mbajnë baktere si E. coli, duke theksuar nevojën për pastrim dhe mirëmbajtje të rregullt.

Filxhanët e kafesë së zyrës, edhe pse të shpëlarë, mund të jenë strehë për mikrobet, potencialisht për shkak të sfungjerëve të përbashkët të kuzhinës që mbajnë baktere koliforme, duke përfshirë E. coli. Larja e filxhanit në lavastovilje mund të ndihmojë në eliminimin e baktereve për shkak të avullit dhe nxehtësisë së lartë.

Fryrja e qirinjve në një tortë ditëlindjeje, megjithëse në dukje e pafajshme, mund të përhapë sasi të konsiderueshme bakteresh. Një studim zbuloi se fryrja e qirinjve rrit bakteret në krem me 1400%, me transferim të mundshëm bakterial nëse dikush është i sëmurë.

Edhe pse në përgjithësi nuk është i rrezikshëm për t’u ngrënë, individët që janë të imunokomprometuar, të moshuarit ose ata që kanë sëmundje shoqëruese mund të jenë më të prekshëm. Lavanderia, e krijuar për të hequr papastërtitë dhe ndotësit, mund të mos eliminojë të gjitha bakteret, pasi disa viruse mund t’i mbijetojnë procesit të larjes dhe tharjes.

Viruset si adenovirusi, rotavirusi dhe hepatiti A mund të vazhdojnë dhe nëse rrobat mbeten të lagura, rekomandohet një cikël shtesë me nxehtësi të lartë. Fshirja e sipërfaqeve para se të palosni rrobat e pastra redukton më tej transmetimin e mundshëm të mikrobeve.

/GazetaSinjali/