image Gratë apo burrat? Kush mund ta durojë më shumë dhimbjen - Sinjali

Gratë apo burrat? Kush mund ta durojë më shumë dhimbjen

news image

Përvoja e dhimbjes është thellësisht subjektive dhe e vështirë për t’u matur. Por si përcaktohet dhimbja?

Dhimbja është një ndjesi e pakëndshme që mund të kufizojë aftësinë e një personi për të ndjekur zakonet e tij të përditshme. Shpesh vepron si një shenjë e parë paralajmëruese se diçka nuk është në rregull me trupin tonë. Përkufizimi i pranuar gjerësisht i dhimbjes i zhvilluar nga Shoqata Ndërkombëtare për Studimin e Dhimbjes është: “Dhimbja është përvoja e pakëndshme shqisore dhe emocionale e lidhur me dëmtimin aktual ose të mundshëm të indeve ose e përshkruar në terma të tillë”.

Dhimbja fizike mund të variojë nga shqetësimi i lehtë lokal deri te një përvojë ankthioze. Mund të jetë i mprehtë dhe i shkurtër ose mund të bëhet një problem kronik. Dhimbja akute vepron në mënyrë mbrojtëse për njerëzit, na mëson të shmangim dëmtimet trupore ose situatat potencialisht të dëmshme dhe mbron pjesën e dëmtuar të trupit ndërsa shërohet.

Kur flitet për menaxhimin e dhimbjes, merren parasysh dy faktorë kryesorë: pragu i dhimbjes dhe rezistenca ndaj dhimbjes. Pragu i dhimbjes i referohet pikës në të cilën një person fillon të ndjejë dhimbje pasi është ekspozuar ndaj një stimuli, siç është pickimi i një gjilpëre. Megjithëse stimujt mund të maten, përvoja e dhimbjes mbetet plotësisht subjektive. Në të njëjtën kohë, rezistenca ndaj dhimbjes i referohet sasisë së dhimbjes që dikush mund të durojë pa u rrëzuar.

Janë të shumtë ata që argumentojnë se gratë janë më rezistente ndaj dhimbjes, falë historisë evolucionare që kanë vendosur vazhdimisht gjatë lindjes së fëmijëve. Megjithatë, një studim nga Universiteti Stanford në SHBA paraqiti një aspekt tjetër të çështjes. Studiuesit kanë zbuluar se gratë në fakt priren të ndiejnë dhimbje më intensive, veçanërisht kur bëhet fjalë për inflamacion akut. Brenda kësaj shkalle të vlerësimit të dhimbjes nga 0 në 10, mesatarisht, rezultatet e grave ishin pothuajse një pikë më të larta se ato të burrave.

Por kjo është vetëm një pjesë e enigmës, pasi analiza u bazua kryesisht në vlerësimet e raportuara nga vetë gratë në një mjedis spitalor. Studiuesit gjithashtu nuk kishin akses në informacione që do t’i ndihmonin ata të identifikonin shkaqet e dallimeve të tilla gjinore.

Kërkimi për dhimbjen vazhdon

Por shkencëtarët janë ende duke hulumtuar se kush është në fund të fundit më rezistent ndaj dhimbjes. Në vitin 2009, një ekip studiuesish nga Universiteti i Floridës kreu një përmbledhje të gjerë të literaturës së studimeve kërkimore në lidhje me dhimbjen. Hulumtimi zbuloi gjithashtu se gratë tregojnë ndjeshmëri më të madhe ndaj shumicës së formave të dhimbjes. Ata zbuluan gjithashtu se gratë në përgjithësi ndjenin më shumë dhimbje:

  • Shkonin te mjeku me probleme dhimbjeje më shpesh se meshkujt
  • Merrnin më shumë qetësues kundër dhimbjeve
  • Vuajnë nga sëmundje më të dhimbshme si dhimbja e mesit dhe migrena.

/GazetaSinjali/


Shpërndaje artikullin