image Ekspertët e OKB-së thonë se dëbimi masiv i palestinezëve është një krim i mundshëm lufte - Sinjali

Ekspertët e OKB-së thonë se dëbimi masiv i palestinezëve është një krim i mundshëm lufte

news image

Vendimi i Izraelit për të dëbuar rreth 1200 palestinezë nga shtëpitë e tyre në Masafer Yatta në Bregun Perëndimor të pushtuar mund të përbëjë një krim lufte, thanë ekspertët e OKB-së për të drejtat e njeriut, transmeton Gazeta Sinjali.

Vendimi për të transferuar me forcë banorët palestinezë është një shkelje serioze e ligjeve ndërkombëtare humanitare dhe të të drejtave të njeriut dhe duhet të krijohet një hetim i pavarur dhe i paanshëm për këtë çështje, thanë ekspertët.

“Duke mbështetur këtë politikë për të dëbuar palestinezët nga Masafer Yatta, sistemi gjyqësor izraelit i ka dhënë karton të bardhë qeverisë izraelite për të përjetësuar praktikën e shtypjes sistematike kundër palestinezëve,” thanë tre raportues të posaçëm të OKB-së në një deklaratë të përbashkët të hënën.

Vendimi i gjykatës për të lejuar dëbimin me forcë ishte “aq më shqetësues”, tha eksperti i OKB-së, pasi po ndërmerret për të lejuar trajnimin ushtarak izraelit në zonë.

“Si mund t’i jepet përparësi kësaj mbi të drejtat e banorëve palestinezë? Izraeli nuk ka treguar “domosdoshmëri ushtarake të domosdoshme” për të liruar zonën. Zhvendosja e komuniteteve Masafer Yatta mund të përbëjë kështu një krim lufte,” thanë raportuesit.

Rreth 500 fëmijë janë në mesin e rreth 1200 banorëve palestinezë të cilët tani janë në rrezik të menjëhershëm të transferimit të dhunshëm nga toka e tyre pas vendimit të Gjykatës së Lartë izraelite të Drejtësisë në fillim të këtij muaji.

/GazetaSinjali/


Shpërndaje artikullin

Etiketat kryesore: